• b12.jpg
  • b7.jpg
  • b6.jpg
  • b5.jpg
  • b13.jpg
  • b4.jpg
  • b11.jpg
  • b8.jpg
  • b3.jpg
  • b9.jpg
  • b10.jpg
Home > Despre acvilă

Despre acvila ţipătoare mică

AddThis Social Bookmark Button

Numele speciei: Aquila pomarina*, Linnaeus 1766

Denumire populara: Acvila tipatoare mica

Statut de conservare: Vulnerabil

Ecologia speciei:

Specia cuibăreşte în păduri depresionare, păduri de luncă, păduri din zone de deal şi de munte. Îşi construieşte un cuib de dimensiuni mari din crengi în copaci bătrâni (von Dobay 1934, Gentz 1965, 1967, Haraszthy et al. 1996, Hoffmann 1938, Meyburg 1970, 1973, 1994, Wendland 1932 1951, 1958). În mod excepţional cuiburile sunt construite pe stânci sau direct pe pământ (Pcola 1991, Reistetter 1991). Un factor important în alegerea zonelor de amplasare a cuiburilor este prezenţa zonelor deschise pentru hrănire în apropiere. Specia se hrăneşte în zone de păşune, terenuri cultivate şi pajişti umede. Ea vânează în zone de câmp deschis sau zone cultivate (Meyburg et al. 2004). O varietate de tipuri de habitate de câmp deschis sunt foarte importante pentru specie, deşi zonele cultivate cu plante înalte, ca porumbul sau floarea soarelui, împiedică accesul la pradă (Scheller et. al. 2001). În timpul iernii (în Africa) ocupa o varietate de habitate incluzând zone de câmp deschis, tufărişuri şi zone umede (Brooke et al. 1972, Meyburg et al. 1995).

p1320037
p1320037 p1320037
p1320038
p1320038 p1320038
habitat types1
habitat types1 habitat types1
p1320039
p1320039 p1320039
habitat types2
habitat types2 habitat types2
p1320042
p1320042 p1320042
p1320043
p1320043 p1320043
p1320044
p1320044 p1320044
p1320045
p1320045 p1320045
p1320046
p1320046 p1320046
p1320047
p1320047 p1320047
p1320070
p1320070 p1320070
p1320071
p1320071 p1320071
resize of p1320...
resize of p1320037 resize of p1320037

Dieta constă în mamifere mici (Apodemus, Microtus, Cricetus, Citellus), amfibieni (Rana), păsări (Alauda, Emberiza, Coturnix), reptile (Lacerta, Natrix) şi insecte (lacuste). În Eco-regiunea Carpatică hrana sa preferată constă în şoareci de câmp (Microtus arvalis). În habitatele unde iernează, dieta constă aparent în principal din păsări ţesător (Quelea quelea), termite, mamifere mici şi broaşte. (Haraszthy et al. 1996, Scheller & Meyburg 1996, Vlachos & Papageorgiou 1996).

Cuibăritul are loc din aprilie până la începutul lui Septembrie, cu variaţii anuale semnificative. Depune în mod obişnuit două ouă, adesea unul şi foarte rar trei, la începutul lui mai (Kalabér, L. 1974, Meyburg 1970, 1994). Incubaţia este de 38-45 zile, şi adesea apare fenomenul de cainism, puiul mai mare omorându-şi fratele în primele 14 zile după eclozare (Meyburg 1970, 1974). Puiul începe să se acopere cu pene când are 50-57 zile, iar maturitatea sexuală este atinsă la vârsta de 3-4 ani. Rata înmulţirii este foarte redusă (0.5-0.8 pui / încercări de reproducere) şi variază de la an la an (Meyburg 1970, 1973, 1994, Neubauer 1991, Rodziewiez 1996, Svehlik & Meyburg 1979). Există un nivel relativ ridicat de insucces al reproducerii specific speciei, arată studiile efectuate în centrul Transilvaniei (România) înregistrându-se o rată a înmulţirii de 0.6 pui / încercări de reproducere şi 0.25 pui per pereche (Zeitz & Daróczi 2001).

Acvila ţipătoare mică este o specie migratoare, pasărea plecând de obicei către zonele de iernare în Septembrie, migrează de-a lungul Bosforului, trece prin Turcia, Siria, Liban, Israel, Egipt, Sudan, Uganda si Tanzania pentru a ierna în ţările din Africa Centrala şi de Sud: sudul Zairului, nordul Namibiei, Zambia, Zimbabue, Mozambic, sudul Angolei, Botswana, nordul Africii de Sud (Meyburg et al. 1995, Danko et al. 1996, Christensen & Sorensen 1989). Adulţii părăsesc destul de devreme puii (Domahidi Z., Zeitz R., and Daróczi J. Sz., 2003). Se cunoaşte foarte puţin despre ecologia indivizilor imaturi şi subadulţi; cei mai mulţi dintre ei rămân probabil în Africa în timpul verii.

Punctele importante de concentrare în timpul migraţiei (zonele gât de pâlnie) includ Burgas (Bulgaria), Bosforul, Trecatoarea Belen (Turcia), Libanul, Israel, Suezul şi Borcka/Arhavi (Caucaz, Turcia).

 

migration
migration migration

Distributia speciei la nivelul Europei si Romaniei si tendintele populatiei:
Zonele de cuibărit sunt restrânse în general în Europa (Europa Centrala, de Est si de Sud-Est), dar specia cuibăreşte de asemnea în Anatolia, Caucaz şi în zona de est a Iranului. În Europa ea apare ca specie cuibăritoare în Germania, Polonia, Slovenia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Serbia şi Muntenegru, Albania, Slovacia, Ungaria, România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Republica Moldova, Ucraina, Belarus, Estonia, Letonia, Lituania şi Rusia. Specia a suferit un declin major în multe ţări, în special în cele din vestul şi sudul Europei (Meyburg et al. 2004). Acum specia este foarte rară sau extinctă în multe ţări, ca Austria, Cehia, Germania, Serbia şi o mare parte a Greciei (Meyburg 1994). Mărimea populaţiei globale este necunoascută dar a fost estimată la aproximativ 20,000 perechi (Meyburg 1996). În Europa sunt estimate aproximativ 13,000 – 16,000 perechi (Génsbøl & Thiede 2004). Numărătoarea făcută în zonele gât de pâlnie arată că aceste cifre subestimează populaţia actuală (Shirihai H, and Christie, O.A. 1992). Acvila ţipătoare mică este considerată a fi specie în declin de-a lungul întregii arii de răspândire. Populaţia aflată la marginea ariei de răspândire este considerată a fi cea mai vulnerabilă.

distribution1
distribution1 distribution1

 

Carpaţii oferă speciei una dintre cele mai importante zone de cuibărit. Ca rezultat al celor mai recente studii, populaţia de acvilă ţipătoare mică din România este estimată între 2000 - 2300 de perechi, reprezentând aproximativ 22% din populaţia speciei la nivelul Uniunii Europene şi 10% din întreaga populaţie la nivel global. Cele mai multe perechi cuibăritoare de acvilă ţipătoare mică se găsesc în Transilvania (Regiunea 7 Centru), în vestul României şi pe pantele estice ale Carpaţilor. O populaţie mică există, de asemenea, în estul, sud-estul şi sudul României. (vezi harta distributiei).

 

harta situri pr...
harta situri proiect life atm harta situri proiect life atm

 

Istoric

Proiectul Acvila ţipătoare mică, specie emblematică a Carpaţilor.

Which is the best web hosting? Read my just host review and compare it with ipage. Find a reliable hosting provider.
Joomla Templates by Joomla Hosting